SEO se schimba frecvent. Cum Google face modificari in functie de comportamentul utilizatorilor, apar schimbari majore si in felul in care facem SEO. Asadar, cum sa faci optimizare SEO?Pentru a va face o idee, trebuie sa stiti ca Google face anual cel putin cateva sute de modificari de algoritm, unele minore, dar si cateva majore. Uneori e dificil sa ne dam seama care dintre aceste update-uri au un impact major vizavi de ranking-ul site-ului nostru in rezultate.
Care au fost schimbarile majore facute de Google in ultima perioada
Acum cativa ani, Google a inceput sa filtreze si sa penalizeze site-urile care nu erau de calitatea care promitea initial. Motorul de cautare a inceput sa scada rankingul site-urilor care nu aveau un engagement atat de bun din partea utilizatorilor, de exemplu, site-urile cu multiple modalitati de monetizare sau site-urile cu o interfata neprietenoasa.
Google a penalizat site-urile cu articole impartite in mai multe pagini. Sigur ati citit si voi articole la care pentru a continua, trebuia sa dai click in pagina 2, 3. De asemenea penalizari au avut parte si paginile create doar pentru a te trimite in alte pagini. De exemplu, autorii scriu un „articol” de doua fraze, iar apoi iti umplu pagina de servicii sau produse pe care le ofera. Pagina initiala nu are, practic, nici o valoare.
Despre buna optimizare pentru mobil nu mai are rost deja sa discutam. Un site optimizat pentru mobil este astazi obligatoriu, nu doar pentru a indeplini cerintele algoritmilor lui Google, dar si pentru vizitatori. O privire in Analytics iti arata cresterea in traficul de pe mobil din ultimul timp. Asadar, toti avem un interes direct in a avea un site responsive.
Renuntati la reclamele pop-up catre link-uri de afiliere. Acestea indeparteaza vizitatorul de la motivul pentru care v-a accesat site-ul – acela de a citi un articol sau a afla o informatie utila. Capitolul de User-experience este primordial pentru Google, asadar cantariti bine daca merita. Acesta este un update major.
Alte schimbari care ar trebui sa ne ghideze in strategia de optimizare SEO
Sunt multe site-uri stil blog, care isi umplu paginile de link-uri de afiliere. Singurul scop al acestora este sa genereze venituri din publicitate. Daca continutul publicat are doar link-uri de afiliere, iar scopul paginii nu este acela de a ajuta cititorii in vreun fel, Google percepe aceste site-uri ca incercand sa fraudeze regulile jocului si penalizeaza astfel de practici.
Tehnici de optimizare SEO sau… Ce ne invata toate aceste schimbari de algoritm?
Continutul este rege! De cativa ani buni… Dar nu orice fel de continut va aduce trafic si va ranka bine in Google. E nevoie de continut care trateaza subiectele in profunzime. Nu mai sunt suficiente descrieri bune la: title tags, Permalink keywords, ALT text pentru imagini, H1, H2, si H3. Calitatea si autoritatea continutului primeaza acum. Continutul care se focuseaza pe explicarea in profunzime a subiectului pe care il tratati va va ajuta pagina in rezultatele Google.
1. Scrieti articole mai lungi
Cei care scriu de mai mult timp au inteles importanta lungimii unei postari si impactul pe care il are pentru SEO. De exemplu, articolele de 2000 de cuvinte rankeaza mai bine in Google pe expresiile pe care le targeteaza. Si cine nu vrea sa fie organic in prima pagina in Google?
Asadar, optimizarea SEO este despre continut, dar nu despre orice fel de continut. Acopera un subiect de la A la Z si arata-i lui Google ca generezi articole utile, care merita atentia cititorilor si a motorului de cautare.
2. Folositi expresii si nu cuvinte, cand vreti sa apareti in rezultate dupa un anumit topic.
De exemplu, nu incercati sa optimizati un articol pentru o cautare de tip „goblenuri”. Puteti, in schimb, optimiza articolul pentru expresii, precum „modele de goblenuri” sa „ace si panza pentru goblenuri”.
Folositi-va de expresii conexe pentru a sustine un subiect. Puteti scrie despre ustensilele necesare cand vrei sa lucrezi un goblen, iar ca subcapitole: ace bune pentru goblen sau panza perfecta pentru goblen. Astfel, nu doar ca detaliati subiectul, dar puteti obtine ranking in secundar pentru mai multe expresii cheie, asadar pot ajunge cititori din Google la articolul dvs. cautand „ace pentru goblen”. Desi nu era expresia principala, Google va percepe articolul ca fiind documentat si relevant.
Fiecare dintre aceste expresii poate fi subtitlul 1, 2 sau 3 in articol.
La final puteti include ceea ce astazi se numeste un lead magnet, adica in exemplul de mai sus puteti invita cititorul sa descarce gratuit un pdf cu „20 de modele de goblenuri”, pentru inspiratie, in schimbul acceptarii unei inscrieri la newsletter.
Google apreciaza paginile “one-stop shop”, cand vizitatorul site-ului nu trebuie sa se plimbe prin mai multe pagini pentru a ajunge la download.
3. Experienta utilizatorului a devenit mai importanta ca oricand
Site-urile adaptate pentru mobil trebuie sa ofere o experienta buna utilizatorului. Puteti da dlick aici pentru a va testa site-ul, in acest sens:
Site-urile responsive sunt importante pentru ca smartphone-urile au facut ca traficul de pe mobil sa creasca foarte mult. Daca vreti sa va verificati cresterea pe mobil, intrati in contul de Google Analytics si acolo veti gasi date extinse despre vizitatorii site-ului dvs.
Nu aveti Google Analytics instalat sau nu sunteti siguri ca l-ati instalat corect? Preluam in administrare site-uri de prezentare si bloguri. Va mentinem la zi platforma si plugin-urile instalate si va adaugam scripturi care sa va ajute site-ul sau blogul sa functioneze in acord cu cerintele actuale.
Contactati-ne pentru oferta de administrare site-uri
[brew_cta id=”1″]
La ultimul update, Google a spus foarte clar ca va penaliza site-urile care sunt dificil de accesat de pe mobil.
Cum afisati reclamele?
Aveti grija ca ad-urile sa fie integrate natural in continutul site-ului si nu focusati continutul doar catre acele reclame. Google incurajeaza creatorii de continut sa adauge doar ad-uri relevante pentru articolele de calitate pe care le scriu. Altfel veti fi penalizati de catre Google si va fi greu sa reveniti la pozitiile anterioare. Va va creste Bounce Rate-ul in Analytics, iar fara vizitatori, articolele devin inutile.
Concluzii:
SEO se schimba rapid. Multe din regulile care erau „litera de lege” acum cativa ani, astazi nu se mai aplica. Cei care au facut optimizare SEO „curat” merg in sus, iar cei care au tot incercat sa ocoleasca regulile sunt si vor fi penalizati. Continutul trebuie sa fie de calitate, iar experienta utilizatorului a devenit primordiala.